Over mij

Wie is Juglen Zwaan?
Juglen is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Juglen is een voorstander van puur natuur. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies. Lees hieronder zijn verhaal:

Hoe ben ik op het pad van gezondheid terechtgekomen?

Op mijn 18e had ik last van bijzonder veel klachten zoals vermoeidheid, depressiviteit, darmkolieken, infecties en ontstekingen. Toevallig liep ik in die tijd tegen het boek Voeding en Intelligentie aan van Jean Carper. Ik leerde door dit boek dat we onze gezondheid in eigen hand kunnen nemen. In mijn puberteit leefde ik namelijk erg ongezond. Zo was ik jarenlang vaste klant bij diverse snackbars. Ik reed rond op een brommer, enige vorm lichaamsbeweging kreeg ik niet. Er ging geen dag voorbij zonder cola en sigaretten. In het weekend werd er steevast gedronken en groente at ik nagenoeg nooit. Door meer boeken te lezen en websites te bestuderen, leerde ik langzaam hoe een gezonder leven mogelijk is.

Een valkuil was wel dat ik de beweringen en reclames van marketeers nog volledig geloofde. Toen ik echter in de gaten kreeg dat zij niet onze gezondheid vooropstellen, maar bedrijfsresultaat in de vorm van financiële winst, voelde ik me bij de neus genomen. Ik begon me af te vragen waarom gezonde voeding niet op school wordt onderwezen. Dan zouden we een minder makkelijke prooi voor marketeers zijn.

Gezondheid werd met de jaren een steeds grotere passie en ik vertelde er honderduit over. Het was mijn omgeving die me erop attendeerde om hier misschien iets mee te gaan doen. Daarom heb ik toen mijn baan als onderwijzer opgezegd om via aHealthylife kennis te delen over voeding en gezondheid, zodat anderen worden behoed voor de valkuilen waar ik zelf in terecht ben gekomen.

Vandaag de dag onderzoek ik vele thema’s en vraagstukken over voeding en gezondheid. De inzichten die ik tijdens mijn zoektochten opdoe, deel ik via de wekelijkse nieuwsbrief, blogs, columns, op de radio, televisie en via lezingen, trainingen, workshops en seminars.

Mijn doel is om andere mensen te helpen bij de zoektocht naar welke voeding hen gezond kan maken. Op macroniveau is elk mens gelijk, maar op microniveau kunnen er grote verschillen bestaan. Hierdoor reageren we allemaal anders op voeding. Ik zeg daarom niet wat je wel of niet ‘mag’ eten, maar ik draag graag aan wat je voor jezelf zou kunnen onderzoeken. Het standaard advies van het Voedingscentrum is niet voor iedereen geschikt. Ik help graag bij het inzichtelijk maken welke afwegingen er gemaakt kunnen worden als het om voeding gaat.

Bronverwijzingen
In de periode 2001 – 2011 heb ik wekelijks berichten over gezondheid gepubliceerd voor de website psycholoog.net. De bronnen waren toen buitenlandse reguliere media. Deze artikelen van mijn hand werden overgenomen door de Nederlandse media. Vanaf 2011 ben ik zelf inhoudelijk gaan schrijven op deze website. De eerste jaren nog zonder bronnen. De informatie was afkomstig van lezingen, boeken, websites en documentaires. Naarmate aHealthylife groeide, ontstond er een grotere noodzaak om onze informatie met bronnen te onderbouwen. Na meer dan 10.000 studies te hebben doorgenomen is het mij duidelijk geworden dat het vermelden van bronnen op zich eigenlijk niks zegt. Het gaat om de grote lijn van meerdere studies van hoge kwaliteit. Het analyseren en afwegen van beschikbare (medische) literatuur noemt men ook wel evidence based werken. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk evidence based te werken.

Afscheid orthomoleculaire geneeskunde
Hoewel ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde heb gevolgd, sta ik door nieuwe inzichten niet volledig meer achter deze filosofie. Zoals vaker het geval in het bedrijfsleven staat ook de orthomoleculaire geneeskunde onder invloed van financiële belangen. Achter de meeste orthomoleculaire opleidingen zitten fabrikanten van supplementen. Veel makers van orthomoleculaire supplementen zijn opgekocht door giganten in de levensmiddelenindustrie en farmacie. Tijdens de opleiding tot orthomoleculaire therapeut wordt geleerd welke supplementen bij klachten voor te schrijven. Deze supplementen zijn vaak erg hoog gedoseerd en grotendeels synthetisch. Ook als het om natuurlijke stoffen gaat, zijn deze regelmatig geïsoleerd en missen ze de oorspronkelijke matrix. Hoewel supplementen zeer heilzaam kunnen zijn in bepaalde situaties, gaat mijn eerste voorkeur uit naar natuurlijke voeding. Daarna komen natuurlijke supplementen. Synthetische isolaten in hoge doseringen hebben beslist niet mijn voorkeur. Het loslaten van deze filosofie heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe liefde: de heilzame kracht van onbewerkte voeding zoals groente, fruit, noten, granen en peulvruchten.

Arbeidsverleden
Ik heb jarenlang op een middelbare school lesgegeven, onder andere over voeding en koken. Daarnaast heb ik diverse voedingsgerelateerde gastcolleges gegeven op middelbare scholen van HAVO/VWO-niveau, hogescholen en universiteiten.

Hobby’s
Ik word heel gelukkig van wandelen, goede gesprekken, lezen en muziek maken. Ik wandel dagelijks. De goede gesprekken volgen meestal tijdens de wandeling. Ik lees eigenlijk nooit verhalen, maar alleen inhoudelijke boeken over heel veel onderwerpen. Muziek maken doe ik dagelijks. Op dit moment zijn de piano en gitaar mijn favoriete instrumenten. Ik mag graag improviseren, maar klassiek en filmmuziek vind ik ook heerlijk om te spelen.

Opleidingen
Oorspronkelijk heb ik pedagogiek gestudeerd. Ik heb mijn bachelor behaald, maar heb mijn masteropleiding niet afgerond. Daarna heb ik medische basisvakken en orthomoleculaire geneeskunde op hbo-niveau gestudeerd. Dit heb ik verder aangevuld met diverse opleidingen zoals de opleiding Trainer Hormoonfactor (Ralph Moorman) en Oerslank (Yvonne van Stigt). Omdat ik de technische kant van voeding buitengewoon interessant begon te vinden, heb ik de opleiding Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit (1-jarige opleiding) en Nutrition Science aan Stanford (cursus van 8 weken) gestudeerd. Om wetenschappelijke studies beter te kunnen analyseren, volgde ik een cursus statistiek via de Universiteit Utrecht. Daarnaast heb ik meerdere jaren Engels gestudeerd op academisch niveau en heb ik met succes het Cambridge Advanced C1-examen afgelegd.